Plockmat à la Hasselbacken

9 Nov

NEJ, jag är ingen självutnämnd expert på plockmatsområdet. Men utan att skryta kan jag säga att jag kokade ihop världens bästa fredagsmiddag igår kväll, även om det blev en salig blandning av olika maträtter som säkerligen ”egentligen” inte hör ihop. Gott blev det i alla fall, så gott att vi vräkte i oss resterna till lunch idag! Här kommer liten steg-för-steg-guide!


Förberedelser:

1. Gå loss på delikatessavdelningen i affären. Köp hem allsköns ostar, korvar, färdig smördeg, tapasbrickor och annat bröte.

2. Plocka upp alla varor på bordet när du kommer hem. Klia dig i huvudet och fundera starkt på vad du har gett dig in på.

3. Rulla ut smördegen på en plåt och dela i rutor. Lägg kokt och skivad rödbeta, chevré, honung, rosmarin, peppar och flingsalt på hälften av rutorna. Gör en röra på fetaost, spenat, dijonsenap, rödlök, salt och peppar och klicka ut på resterande rutor. Nyp ihop smördegen till små knyten. Ställ i kylen.
4. Ta en öl.

5. Dela halloumiost i bitar och rulla in i lufttorkad skinka. Tryck igenom en tandpetare så kalaset inte rullar upp sig. Ställ i kylen.

6. Förbered en quesadilla: ta ett litet tortillabröd och lägg på sånt gött som finns i kylen. Typ ost, paprika, chili, kanske nån röra på tacosås, creme fraiche och fetaost. Lägg på mer ost. Toppa med ett till tortillabröd. Ställ i kylen.

7. Ta en öl.

6c88155448a611e3b4920e14431f43d4_8
När man börjar bli hungrig:

  • Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in plåten med smördegsknytena, ca 25 minuter tills kalaset har fått fin färg.
  • Stek quesadillan i olja i stekpannan, vänd så båda sidor får färg och se till att osten har smält. Dela i tårtbitar.
  • Stek sparris i smör och flingsalt. Vira runt bacon och stek tills baconet är klart. Riv över parmesan.
  • Ställ in halloumirullarna i ugnen, kör tills osten är mjuk.
  • Plocka fram den färdigköpta tapastallriken och olika lufttorkade kötthistorier.
  • Servera alltihop med goda ostar, kex och bröd/knäckebröd.
  • Begrunda ditt mästerverk till fredagsmiddag som står på bordet.
  • Ät tills magen spricker!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: